Miért fontos az ingatlan értékbecslés?

Fontos az ingatlan értékbecslés: Eladni, vagy venni szakértő nélkül nem szabad, értékbecsléssel egy hiteles dokumentumot kaphatsz a kezedbe, az ingatlanod áráról. Egy jó értékbecsléssel rengeteg időt, hirdetési költséget takaríthatsz meg, amely többszöröse is lehet az értékbecslés díjánál. Ez hogyan lehetséges? Kérlek, olvasd el az alábbi cikkemet, amelyből meg tudhatod!

Miért fontos az ingatlan értékbecslés?

Vásárlás előtti ingatlan értékbecslés

Először is mérjed fel igényeiteket, üljetek le a családdal és beszéljétek meg, hogy a leendő új ingatlannak milyen igényszintet kell számotokra biztosítania (hány szobás, hány fürdőszobás legyen, kertkapcsolatos, vagy emeleti, stb.).

Határozzátok meg a szóba jöhető területeket, vizsgáljátok meg, hogy igényeiteket itt elérhetik-e.

Szükséges e hitelfelvétel?

Mérjétek fel, hogy van-e szükségetek hitelre, ha igen, már most nézzetek pénzintézetet, mert mindegyiknek más és más a hitel politikája.

Legjobb már előre megvizsgáltatni hitelképességeteket, így nyugodtan vághattok bele az ingatlan nézésbe, akár egyedül, akár ingatlanossal. Ajánlott ingatlanossal, mert igényetek ismeretében, már csak azokat az ingatlanokat fogja megmutatni portfoliójából, amelyek szóba jöhetnek, így felesleges köröket spórolhattok meg. 

Ha kell pénzügyi tanácsadás, akkor keressetek engem!

Ingatlan vásárlás esetén...

Legnagyobb gond, ha beleszeretsz az ingatlanba, már tervezel, méregeted a leendő bútorok helyét, ha az eladó ezt megérzi, kihasználhatja, és az ártárgyalásnál nem enged az árból.

Az is probléma, hogy amennyit kér az eladó az ingatlanáért az nem egyenlő a piaci árral. Hiszen az érték megállapításánál az érzelmei miatt, hogy itt lakott, ő építette, vagy egyéb okból túlárazza azt. Mint vevő, részedre ez többlet értéket nem jelent.

Többlet értéket jelenthet számodra, bizonyos személyes szempontok figyelembe vétele, pl. ápolandó család tagjának közelsége, munkahely, iskola közelsége, stb. 

Az ingatlan értékbecslés előnyei

Ha nem tudsz dönteni, forduljál értékbecslőhöz. Az értékbecslésnél, vizsgáljuk az ingatlan jogi helyzetét a dokumentációkból, szemrevételezéssel diagnosztikázzuk az ingatlan műszaki állapotát, ellenőrizzük a méreteit, beépítettségét, a fejlesztés lehetőségét, és egyéb szempontokat is figyelembe veszünk, megbecsüljük a felújítás, átalakítás költségét is. A felújítás költségét alábecsülheted, mivel nem vagy tisztában az árakkal. Fontos az ingatlan értékbecslés elkészítésével hivatalos, hiteles dokumentumot kaphatsz, és a valós ár ismeretében jó alku pozícióba kerülhetsz.